AMALAN MAKAN ULAM
Amalan makan ulam2an sebenarnya sudah menjadi budaya masyarakat Melayu
sejak turun temurun lagi.Ada juga yang tidak berselera makan jika tidak
disertakan ulam atau sayur mentah, paling tidak, timun yang biasanya
dicicah bersama sambal belacan.
Selain dijadikan sebagai pembuka
selera, ulam dikatakan antara makanan yang boleh membantu seseorang
kelihatan awet muda dan cantik.Ini disebabkan kebanyakan ulam atau
sayuran berkenaan mengandungi banyak nutrien penting serta bahan
antioksidan yang mampu menghalang tindakan radikal bebas.
Namun,
ramai yang masih tidak mengetahui apa jua yang dinikmati hari ini
sebenarnya pelaburan kepada kesihatan kita kelak.Kesan pelaburan ini
pula banyak bergantung kepada jenis makanan yang diambil kerana jika
sering mengamalkan diet yang banyak mengandungi lemak, ia memungkinkan
masalah pertambahan berat badan dan paras kolesterol.Pengambilan
sayur-sayuran dan buah-buahan pula antara lain membantu diri kelihatan
lebih sihat dan menarik.
Ulam sesuai diamalkan setiap hari kerana ia
mengandungi kandungan serat yang tinggi. Ulam boleh dikategorikan
sebagai sayur mentah, contoh : salad - ia tidak mendatangkan sebarang
keburukan sekiranya dimakan setiap hari. Ulam memang elok untuk
kesihatan dan ia sudah menjadi amalan masyarakat negara ini sejak sekian
lama.
“Ulam boleh dimakan setiap hari kerana ia tidak mengandungi
kalori seperti sesetengah makanan lain. Tetapi harus diingat, ulam yang
dimakan bersama sambal belacan tidak digalakkan untuk diamalkan kerana
ia (sambal belacan) mengandungi kandungan garam serta kolesterol yang
tinggi,”
INFO ULAM-ULAMAN:
# PEGAGA
nama
saintifiknya Cantella Asiatica biasanya tumbuh melata di keliling rumah
dan mempunyai pelbagai khasiat. Ia kaya vitamin dengan A dan C serta zat
besi yang sering dijadikan sayur-sayuran ‘rasmi’ untuk wanita ketika
berpantang.Ia membantu membangkitkan selera makan, meredakan masalah
penghadaman seperti buasir, menyejukkan badan, mempercepatkan proses
penyembuhan luka dan melancarkan aliran darah, terutama bagi wanita yang
ada masalah haid serta keputihan.
# TIMUN
Rawatan
tradisional Cina menggunakan timun sebagai makanan kesihatan, khususnya
untuk menyingkirkan bahan toksik dari badan.Amalan makan timun juga
boleh membantu mengatasi masalah sakit tekak, gatal kerongkong, batuk,
merendahkan tekanan darah, menambah selera makan serta untuk penjagaan
kecantikan kulit wajah.
# CEKUR
Ia adalah ulam yang biasa
daripada keluarga halia tetapi jarang mendapat perhatian. Cekur
mempunyai banyak khasiat, khususnya untuk mengubati batuk, sakit tekak
dan meredakan demam.Selain dimakan mentah, hirisan akarnya boleh
dijadikan perencah untuk menaikkan rasa masakan, mempunyai bahan
antibakteria, antikulat dan antikeradangan.
# KUNYIT MUDA
Walaupun rasanya kurang disenangi, kunyit muda sangat berkhasiat untuk
dijadikan ulam.Kajian yang dijalankan penyelidik Universiti Putra
Malaysia mendapati, kunyit mengandungi curcumin yang memberikan warna
kuning jingga berpotensi untuk merawat barah.Selain itu, ia mengandungi
banyak bahan antioksidan yang lebih baik berbanding vitamin C dan E,
serta mampu melindungi sistem kardiovaskular, merendahkan kadar
kolesterol dalam darah dan merawat demam kuning.Pengamal perubatan
tradisional Melayu menggunakan pati kunyit yang diberikan kepada wanita
selepas bersalin untuk mempercepatkan penyembuhan luka dan mengecutkan
rahim.
# PETAI
Petai mempunyai bau yang kuat tetapi tetap
menjadi kegemaran ramai, sama ada dimakan mentah atau dimasak bersama
sambal tumis. Sebenarnya pucuk petai juga boleh dijadikan ulam dan ia
dikatakan baik untuk membantu mengawal penyakit kencing manis dan
tekanan darah tinggi.
# PUCUK KADUK
Pucuk kaduk biasanya
lebih kerap dijadikan bahan perasa masakan, tetapi ramai yang tidak
mengetahui ia juga boleh dimakan mentah. Ulam ini mempunyai khasiat
untuk membantu menguatkan tulang, melegakan batuk, selesema dan sengal
sendi.
# GAJUS
Rasanya yang masam menjadikan ulam ini
sangat istimewa. Pucuk gajus dipercayai boleh mengubati masalah
cirit-birit, mual dan muntah. Daun tua yang dilumatkan boleh dijadikan
ubat untuk kulit melecur atau penyakit kulit lain.
# LOBAK MERAH
Lobak merah jarang dijadikan ulam harian kerana ia biasanya dicampur
dalam salad. Lobak merah kaya dengan vitamin A dan mineral seperti
kalium, magnesium, fosforus dan sulfur.Ia baik untuk membantu mengatasi
masalah rabun malam akibat kekurangan vitamin A dan kandungan serat
tinggi dapat memperbaiki gangguan saluran usus.
# MENGKUDU
Pucuk mengkudu biasanya dimasak atau dicelur untuk dijadikan perencah
urap dan pecal. Ia kaya dengan beta karotin dan zat besi yang baik
digunakan untuk mengatasi masalah kurang darah.Buah mengkudu masak pula
mengandungi bahan antiseptik berfungsi melegakan kesakitan, bahan
antioksidan, merangsang pengeluaran sel darah putih dan meningkatkan
daya ketahanan badan.
# JERING
Walaupun berbau kuat, jering
mempunyai khasiat perubatan tinggi. Ia kaya dengan protein, karbohidrat
dan serat yang dipercayai membantu mengubati penyakit kencing manis.
#KACANG BOTOL
Antara khasiat utamanya ialah mengandungi banyak protein. Kandungan
asid amino dalam kacang botol juga mempunyai persamaan dengan kacang
soya. Kacang botol muda pula dikatakan, mengandungi banyak kalsium, besi
dan vitamin A manakala daunnya juga mempunyai nilai pemakanan yang baik
dengan kandungan protein dan vitamin A dan C serta garam galian. Ia
mempunyai khasiat dan nilainya dalam perubatan. Bagi orang yang diserang
demam campak, daun kacang botol yang direbus dengan bahan campuran lain
boleh disapukan ke seluruh badan bagi melegakan penyakit. Air bancuhan
daun kacang botol pula digunakan untuk mencuci mata yang bengkak dan
bisul yang bernanah. Daunnya yang ditumbuk lumat juga boleh disapukan
pada bahagian bengkak dan bisul serta daunnya juga boleh dimakan untuk
mengubati ulser kulit.
#JANTUNG PISANG
Untuk dijadikan
ulam, jantung pisang akan dicelur terlebih dulu sebelum dihidangkan.
Bagi penggemar kerabu, jantung pisang boleh dijadikan bahan utama
menyediakan hidangan itu.
Jantung pisang juga kerap diolah bersama
santan dan rempah ratus lain untuk dijadikan lauk berkuah. Rasanya
lemak dengan tekstur berserat yang lembut dan empuk. Justeru, ia boleh
dijadikan sebagai makanan alternatif untuk individu yang mengamalkan
diet pemakanan sayur-sayuran kerana seratnya cukup memadai.
Dipelbagaikan dalam menu harian kerana mengandungi karbohidrat yang
memberi tenaga, di samping protein, lemak, fosfurus dan zat besi.
Khasiat lain ia rasa kenyang yang lebih lama sehingga dapat mencegah
obesiti. Pengambilannya turut membantu meningkatkan kesihatan saluran
pencernaan dengan cara meningkatkan pergerakan usus besar dan mengurangi
risiko penyakit jantung.
No comments:
Post a Comment